Špela Spanžel na odprtju nove stalne razstave "Neskončne Trate norosti" na gradu Cmurek

Ministrstvo za kulturo, 13. september 2022 ― V Muzeju norosti na gradu Cmurek so 10. septembra odprli novo stalno razstavo z naslovom Neskončne Trate norosti. Razstava pripoveduje o zgodovini življenja in dela v nekdanjem zavodu za duševno in živčno bolne, ki je v gradu deloval od 1949 do 2004. Slavnostnega odprtja se je udeležila Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.

Na obzorju novi razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2023

CED, 13. september 2022 ― Napovedana je objava novih razpisov Ustvarjalna Evropa za leto 2023, in to v vseh treh sklopih programa KULTURA, MEDIA in MEDSEKTORSKI SKLOP. Prvi razpis je Izvajalska agencija EACEA objavila 13. septembra, in sicer KULTURA projekti sodelovanja za podporo ukrajinskim razseljenim osebam ter ukrajinskemu kulturnemu in ustvarjalnemu sektorju (CREA-CULT-2023-COOP-UA). Rok za oddajo vlog je kratek - 29. november 2022!

Zaključena javna obravnava predloga Pravilnika o strokovnih komisijah

Ministrstvo za kulturo, 7. september 2022 ― Rok za oddajo predlogov, pripomb in mnenj v okviru javne obravnave predloga Pravilnika o strokovnih komisijah, ki se je začela 26. avgusta, se je iztekel 6. septembra ob polnoči. Zahvaljujemo se vsem, ki ste prispevali svoja mnenja in komentarje. Prebrali jim bomo in preučili ter jih, kjer bo to smiselno in mogoče, tudi implementirali.

Državni sekretar mag. Rusjan na slavnostnem odprtju 42. Kogojevih dnevov

Ministrstvo za kulturo, 7. september 2022 ― Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2022 je v polnem zamahu. Slavnostnega odprtja festivala v Kanalu se je udeležil državni sekretar mag. Marko Rusjan. Festival so odprli s pregledno razstavo tržaškega slikarja Nandeta Vidmarja v Galeriji Rika Debenjaka in koncertom komornega godalnega orkestra Cantabile v cerkvi Marijinega vnebovzetja.

Na pročelje Ministrstva za kulturo se vrača napis kultura, ki ga je oblikoval oblikovalec Tomato Košir

Ministrstvo za kulturo, 5. september 2022 ― Napis, ki je bil prvotno nameščen na okna v pritličju stavbe na Maistrovi 10 pred skoraj dvema desetletjema, nato pa januarja 2021 odstranjen, ima za ustvarjalce in ustvarjalke na kulturnem področju simbolni pomen: črke sestavljajo besedo kultura, ki združuje celotni sektor, ločila med njimi pa predstavljajo različna področja ustvarjanja in delovanja, področja, ki se tudi nenehno razvijajo in širijo, kar ponazarja tropičje na koncu napisa.

Galerija Božidarja Jakca z novo stalno zbirko

Ministrstvo za kulturo, 2. september 2022 ― V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki so 1. septembra odprli novo stalno zbirko, ki je plod večletnega strokovnega dela in donacije del slikarja, grafika in risarja Nandeta Vidmarja (1899-1981). Vidmar sodi med osrednje osebnosti slovenskega likovnega panteona 20. stoletja. Odprtja razstave se je udeležila Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.
še novic